Notenbalk selecteren of verplaatsen

• Jan 16, 2011 - 14:17

Hallo, ik ben een nieuwe gebruiker. Musescore komt prima op me over. Ik gebruik tot nog toe een oudere versie van Score Perfect Professional, maar deze gratis software doet daar in veel gevallen niet voor onder. Toch twee vragen:
- hoe selecteer ik een hele notenbalk?
- hoe verplaats ik een notenbalk? Ik ben bezig geweest via Creeër --> instrumenten, maar dat werkt toch niet helemaal lekker. Of kan het zijn dat daar Windows 7 een rol speelt?

Alvast mijn dank,

Niek.


Comments

Selecteren notenbalk:

1. Je selecteert de eerste maat van de notenbalk door op een lege plek in de 1e maat te klikken (de eerste maat is nu blauw-omlijnd)

2. Je drukt de Shift-knop in en houdt deze ingedrukt als je punt 4. uitvoert

3. Je selecteert de laatste maat van de notenbalk door op een lege plek in de laatste maat te klikken (allen maten die je geselecteerd hebt staan nu in een blauw kader).

Verplaatsen:

4. je kan de notenbalk knippen dmv
o CTRL-X, of
o door de rechter muisknop te gebruiken en dan voor Knippen te kiezen of
o via het menu van Bewerk en dan voor Knippen te kiezen
(zorg wel dat het blauwe kader zichtbaar is als je knipt).
Je hebt de inhoud van het blauwe kader nu op je klembord overgenomen. In je partituur zijn de "geknipte maten" nu door maten gevuld met rusten vervangen. Deze kan je verwijderen mbv CTRL-DEL

5. Ga naar de plek waar je eea heen wilt verplaatsen en selecteer een maat (klik op een leeg deel in de maat)

6. Plak de inhoud van je klembord dmv
o CTRL-V of
o door de rechter muisknop te gebruiken en dan voor Plakken te kiezen of
o via het menu van Bewerk en dan voor Plakken te kiezen

Succes ermee.

Saskia

In reply to by SaskiaHe

Hartelijk dank, Saskia, dat is een heldere uitleg. Helaas bedoelde ik net iets anders: op deze manier selecteer je wel alle noten, maar niet de balk. In Score Perfect kun je allerlei bewerkingen op de balken zelf uitvoeren. Ik wilde hier bijvoorbeeld de onderste notenbalk in een arrangement met zes balken naar de vierde positie brengen. Er staat in het menu Bewerk wel iets over het verwisselen van stemmen, maar stemmen zijn niet hetzelfde als balken.

Terwijl ik dit schrijf zie ik dat dit in het instrumentenscherm (I) wel lukt. Dat lukte gisteren niet, maar ik heb sindsdien een herstelpunt moeten installeren, en daarom Musescore opnieuw geïnstalleerd. Hartelijk dank,

Niek.

In reply to by SaskiaHe

Mijn vraag is ongeveer hetzelfde;
als ik een koorpartituur klaar heb dan zie ik dat de 2e of 3e notenbalk te ver afstaat van de notenbalk waar de tekst onder geplaatst is. Het zou fijn zijn als ik deze 2e of 3e notenbalk dichterbij zou kunnen schuiven. Hierdoor kan ik ook meerdere notenbalken op een pagina krijgen. Dus in het kort: Hoe kan ik een notenbalk in z'n geheel verschuiven, omhoog of omlaag?
Voor een reactie ben ik jullie dankbaar.

In reply to by martdullens

Hallo Mart,

er zijn twee tools die je kunnen helpen. Als je een notenbalk selecteert, kun je met behulp van de accolades de maten korter of langer maken, waardoor je kunt regelen hoeveel maten er gemiddeld op regel staan. En verder kun je bij Stijl in Stijl Algemeen-Pagina onder meer de ruimtes tussen de balken, en onder en boven de Liedtekst aanpassen. Een notenbalk apart verschuiven, zoals dat bijvoorbeeld in Score Perfect kan, dat kan hier niet.

Niek.

Do you still have an unanswered question? Please log in first to post your question.